Χαρτογράφηση Σπηλαίου Κόρφου 2017

Αρθρογράφος: Βασίλης Πετρούλιας


Απρίλιος 2017, εγώ μαζί με τον φίλο μου Βασίλη Αθανασόπουλο αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε μέχρι την θαλάσσια περιοχή της Κορινθίας μετά από πληροφορίες για την ύπαρξη υποβρυχίου Σπηλαίου.

Το καΐκι μας σχίζει νωχελικά τα κύματα κατά μήκος της ακτής μέχρι που φθάνουμε σε μία περιοχή απομονωμένη με το βουνό από πάνω μας. Βράχια παντού, φορτωνόμαστε με τον σπηλαιοκαταδυτικό εξοπλισμό μας, κράνη, φώτα, καρούλια , κοπτικά εργαλεία, διπλές φιάλες κλπ και βουτάμε στο γαλάζιο.

Διανύουμε μεγάλη υποβρύχια απόσταση και εκεί που είχαμε αρχίσει να απογοητευόμαστε ένα άνοιγμα σπηλαίου φωτίζει τις ματιές μας. Ένα άνοιγμα περίπου πλάτους 8 μέτρων και ύψους ενός μέτρου. Διεισδύσαμε μέσα αναπτύσσοντας και τοποθετώντας ταυτόχρονα τον μίτο μας σχηματίζοντας μια γραμμή ασφαλείας εισόδου εξόδου. Το νερό είναι θολό πράγμα που υποδηλοί την ύπαρξη πηγής. Η θερμοκρασία του νερού είναι στους 14 βαθμούς κελσίου και το μέγιστο βάθος του σπηλαίου είναι τα 8 μέτρα. Μετά από μετρήσεις διαπιστώσαμε ότι η παροχή της πηγής είναι περίπου 20 κμ/λεπτό  και το νερό είναι υφάλμυρο. Πόσο συνεχίζει μέσα άραγε το σπήλαιο? Και πριν καν περάσουν μερικά λεπτά επιφάνεια του νερού εμφανίζεται. Αναδυόμαστε και ανακαλύπτουμε ένα πολύ μεγάλο χερσαίο χώρο. Να βγάλουμε τους ρυθμιστές μας ή όχι? Είναι αναπνεύσιμος ο αέρας? Η ύπαρξη Γκουανό από Νυχτερίδες, μυγάκια και πολλά άλλα στοιχεία μας οδήγησαν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο αέρας είναι αναπνεύσιμος. Περπατάμε στο χερσαίο μέρος και όπως και στο υποβρύχιο μέρος έτσι και στο χερσαίο υπάρχει πλούσιος διάκοσμος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ψάξαμε να βρούμε σύνδεση με την επιφάνεια αλλά δεν βρήκαμε. Κάναμε την πρώτη Χερσαία Χαρτογράφηση. Ψάξαμε με μεγάλη υπομονή όλο τον χερσαίο χώρο και αμέσως μετά φοράμε τον καταδυτικό μας εξοπλισμό και καταδυόμαστε στον υποβρύχιο μαγικό κόσμο του σπηλαίου του κόρφου. Η πηγή νερού που έστελνε το ρεύμα προς την ανοιχτή θάλασσα μας βοήθησε στον να βγούμε ξεκούραστα από το σπήλαιο στον φωτεινό κόσμο της ανοιχτής θάλασσας.

Ενθουσιασμένοι μοιραζόμαστε την ανακάλυψή μας με την καταδυτική κοινωνία λίγο αργότερα.